Bart Weekhout
Vijf redenen om juist nu de WBSO in te zetten
Leestijd 3 minuten
De WBSO biedt een aantrekkelijk financieel voordeel voor innovatieve bedrijven. Toch hebben veel ondernemers bezwaren tegen de regeling, waardoor ze er niet toe komen om een aanvraag in te dienen.

Onzekerheid over de voorwaarden en de administratie zijn veel gehoorde klachten. Hierdoor lopen ze jaarlijks vele tientallen duizenden euro's mis. Lees hieronder waarom het juist nu interessant is om toch naar de WBSO te kijken.
1. Innovatie = Succes
De WBSO stimuleert bedrijven om technisch nieuwe producten of software te ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat innovatieve bedrijven beter presteren. Ondernemers die investeringen doen in R&D en innovatie, zijn winstgevender en beter voorbereid op de toekomst. Zeker in deze onzekere tijden, waarin een groot deel van de bedrijven zichzelf opnieuw moet uitvinden, is het belangrijk om nieuwe producten te ontwikkelen en niet te leunen op oude successen. Niet altijd makkelijk, dat klopt, maar niets is mooier dan de uitdaging aan te gaan en het succes te ervaren.

2. Direct besteedbaar budget

Het klinkt misschien gek, maar veel ondernemers realiseren zich niet hoeveel voordeel de WBSO kan opleveren. Op het eerste gezicht lijkt het te gaan om een soort aftrekpost, omdat het bedrag wordt verrekend met de Loonbelasting. Maar het gehele bedrag van de WBSO wordt direct aan het innovatiebudget toegevoegd. Vijf jaar lang structureel gebruik van de WBSO levert een bedrijf met een handvol ontwikkelaars al snel € 300.000,- op. Bedenk eens hoeveel omzet er benodigd is om dat bedrag aan winst te maken. Dan is het al snel de moeite waard om eens goed te gaan zitten voor de WBSO.
Dwing jezelf vooraf na te denken over de innovaties, dit levert grote voordelen op tijdens het ontwikkeltraject.
3. Inzicht in je innovatieproces
Het aanvragen van de WBSO kan best een uitdaging zijn. Ook de administratie die moet worden bijgehouden is voor veel bedrijven een bezwaar. Logisch ook wel; het is allemaal extra werk en vaak is onduidelijk welke uren in de regeling passen of hoe de administratie er precies uit moet zien. Toch biedt juist dit heel mooie kansen. De WBSO dwingt je om vooraf na te denken over wat je gaat ontwikkelen en hoe lang je erover gaat doen. Vervolgens wordt duidelijk of de innovaties ook echt lukken en of je de planning hebt gehaald. Hierdoor zul je steeds beter in staat zijn om de planning goed te maken en worden de sterke en zwakke punten van de organisatie inzichtelijk.

Vooral bedrijven die klantgericht werken, hebben vaak geen idee welk deel van hun werk als innovatief kan worden aangemerkt. Door jezelf te dwingen om hier vooraf over na te denken, komt er vanzelf meer structuur. En dat leidt tot meer efficiëntie. Ook werkt het erg goed om in een vroeg stadium de klant hierbij te betrekken, waardoor de innovatieplannen veel beter aansluiten bij de markt.

4. De WBSO opent deuren
Door jaarlijks een aantal mooie innovaties in de WBSO onder te brengen, bereikt een onderneming een nieuw soort status. Overheden en financiers erkennen de innovatieve kracht van het bedrijf en dat levert veel voordeel op. Een WBSO-toekenning geeft bijvoorbeeld toegang tot de Innovatiebox, waarbij een deel van de winst belast wordt tegen een laag Vpb-tarief (9% in 2021).

5. In 2021 extra voordeel
In tijden van crisis besteedt de Nederlandse overheid vaak meer aandacht aan innovatie. Ook nu is dat het geval: volgend jaar gaat het WBSO-voordeel in de eerste schijf (tot € 350.000,- aan ontwikkelkosten) omhoog van 32% naar 40%. Dacht je voorheen dat de WBSO veel moeite kost en niet zoveel oplevert? Dat zou volgend jaar weleens helemaal anders kunnen zijn.
Meer informatie over de WBSO vind je hier.